Blog

Zen

mei 16, 2017

Ik betrapte mijzelf laatst. Ik kwam iemand tegen die ik al een tijd niet gesproken had en in de tussentijd zijn we beiden moeder geworden. En binnen 2 minuten ging het over de beval ellende, pijnbestrijding, knippen, tangen, the whole shabam.
We hadden het daarna ook over het feest wat moederschap heet, maar het past wel in de trend: Praat allen VOORAL over de ellende van zwangerschap, bevallen en moeder zijn want ellende = vermaak.
Dan heb je tenminste wat om over te praten lijkt het. En ik vrees dat dit voor heel wat vrouwen ook het geval is. Ik krijg een beetje het gevoel dat wanneer je l op de roze wolk zegt te zitten het lijkt alsof je de schijn op houdt.

Google eens roze wolk: de eerste pagina gaat alleen maar over het niet hebben van een roze wolk.
Vanzelfsprekend is een kraamdepressie een serieus iets wat ook als dergelijk behandeld moet worden. En ook zonder depressie: Ik ben echte laatste die gaat zeggen dat het allemaal rozengeur en maneschijn is.
Die maan zie je overigens wel vaak schijnen aangezien het fenomeen ‘nachtleven’ in het begin een nieuwe betekenis krijgt.
En babygeur is sowieso lekkerder dan rozengeur.

Anyway: geen idee of ik op een roze wolk zit maar ik ben in ieder geval wel erg gelukkig.

Ja, je leven wordt inderdaad echt wel gecompliceerder met een kleine –
maar ook zo veel makkelijker! Op mentaal gebied dan.
Ik maak mij minder snel druk om allerlei zaken. Waar ik eerder mij druk kon maken om van alles en nog wat: is dit een stuk minder geworden. Ik heb sowieso geen zin om het thuis te hebben over dingen die negatieve energie vreten.
Want thuis = de kleine en thuis houdt dus de rest van de wereld op te bestaan. Zo simpel is het.

Verder las ik laatst een onderzoek waaruit bleek dat moeders die werken gemiddeld 10% efficiënter werker (wat ze met die tijdswinst doen is natuurlijk een derde) dan niet-moeders. En dat herken ik wel; ik word steeds efficiënter is alles wat ik doe, zoals ik eerder zei neem ik minder werk mee naar huis: maar ben ik op het werk wel meer aan het werk. De behoefte aan chitchat is een stuk minder en de focus op je werk dus meer. Tenzij iemand vraagt hoe het met mijn kind is, dan heb ik opeens alle tijd 😉

Ik relativeer meer, maar kijk ook kritischer naar mijzelf in de positieve zin: hoe haal ik uit ieder moment en iedere situatie wat ik eruit wil halen? En hier staat heel bewust niet ‘hoe haal ik ALLES uit ieder moment’, want soms heb je daar geen zin in. En dat is prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No comments