Blog

Uitzetlijst waar je wél wat aan hebt!

feb 07, 2017

Uitzetlijst waar je wél wat aan hebt!
​​

Een aantal maanden geleden stapten mijn vriend en ik voor het eerst in de wereld die baby marketing heet. Conclusie: Baby’s = business.
We stonden in een grote babyzaak – ik was nog aan het acclimatiseren en probeerde de goed bedoelende maar op dat moment oh zo irritante verkoopsters op afstand te houden – mijn vriend schoot, als een ekster op een stuk goud, af op al het baby koopwaar.
We Ik hebben toen ook direct het besluit genomen : alles waarvan we niet direct weten wat het is / waar het toe dient, hebben we ook niet nodig. Producten die door de kraamverzorgster en moeders worden aangeraden vallen buiten deze categorie : maar ongetwijfeld zit hier niets tussen waar wij zelf niet mee groot zijn gebracht. Uiteindelijk gaat het babyspul alsnog 1/3e van je huishouden in beslag nemen dus maar beter als je een beetje voorbereid bent.

Al voordat je naar die grote enge babywinkel gaat: wat heb je nou eigenlijk nodig? Ik heb online eens wat ‘babyuitzetlijstjes’ vergeleken en ben tot de conclusie gekomen dat de kinderloze mannelijke marketing stagiair van de betreffende webwinkel de lijstjes opstelt. Bijvoorbeeld: Bol.com denkt dat je de eerste weken met 6 rompertjes af kan. Heel leuk als je een kind hebt wat niet kwijlt, kotst, spuugt, poept en plast. Ook noemen ze 6 hydrofiele luiers. Really!? Je bent er al 2 kwijt aan je kruiken. Dus hou je er 4 over voor je spuugmachientje. Of je moet de hele dag halve wasjes willen draaien. Ook bijzonder: 2 aankleedkussenhoezen, de grappenmakers. Als je een ‘Pro’ bent in verschonen kom je er misschien met twee weg, gemiddelde nieuwbakken ouder verslijt in week 1 wel een hoes per dag. Ook een babyslaapzak en het boxkleed; je redt het niet met 1 hoor, Bol.com!
Daarnaast: de kruikhoes, die kom ik op meerdere sites tegen. Mijn kraamhulp mocht hier vanuit de kraamhulporganisatie niet mee werken. Dus niet aanschaffen en leer hèt trucje met de hydrofiele doek van je kraamhulp.

Het lijstje bullshit artikelen:
Gezichtszalf, als je al wil smeren maakt het echt geen drol uit of je een druppeltje billencreme smeert of ‘baby gezichtszalf’. Volgens HEMA heb je Babyolie, – lotion, èn -crème nodig. We spreken niet voor niets over een ‘babyhuidje’: dat huidje is van zich zelf al zo zacht, en heeft in eerste instantie geen smeersels nodig. Pas na een paar weken (en wasbeurten) wordt het huidje misschien iets droger, en dan nog heb geen olie, lotion, èn crème nodig.
Het toppunt van bullshit: een voedingsshirt! En dan ook nog het aantal 1 noemen! Geloof me , borstvoeding is hartstikke mooi maar vooral een smeerbende. Dus trek gewoon je eigen kleding aan, iets wat makkelijk mee rekt of op zij te schuiven en goochel wat met een hydrofiele doek. Ga er maar van uit dat jij je minimaal 1 x per dag moet omkleden. Dus schaf alsjeblieft geen voedingsshirt aan. Ook navelbandjes staan op de uitzetlijst van HEMA: ik moest dus eerst googelen en overwoog serieus om mijn oma te bellen wat in godesnaam een navelbandje was. Conclusie: je hebt het niet nodig (navelklem vervangt dit). Ik kan zo wel even doorgaan, mijn tip is om vooral je gezonde verstand te gebruiken; ook al word je voor de eerste keer moeder, als je logisch nadenkt en wat navraag doet bij andere moeders kom je heel ver.

De uitzetllijst volgens Roos:
Naast de inboedel van de kinderkamer, wandelwagen, kolfapparaten, autozitje, etc etc zijn de volgende items onmisbaar:​​​

 • Hema rompertjes in maat 50/56 kan je niet genoeg hebben. En koop basics! Sterretjes en bloemetjes zijn leuk maar niet makkelijk te combineren.
 • Hydrofiele doeken: minimaal 20. Echt. Ik overdrijf niet. En leg ze ook in stapeltjes op logische plekken neer ( bij je bed, waar je kind slaapt, waar jij je kind voedt) want reflux komt op iedere plek in huis voor en kondigt zich niet aan.
 • Een wikkeldoek, bijvoorbeeld die van Koeka ( nee ik word niet betaald, dit merk is gewoon heel erg tof). Voor als extra laagje als je op stap gaat, of binnenshuis als je even moet wachten tussen verschonen, een badje of als dekentje tijdens de voeding… Zo’n doek ziet er net wat leuker uit dan een douchecape (wat hier ook geschikt voor is).
 • Leen voor de eerste week een tummy tub èn een badje: sommige kiddo’s hebben echt een voorkeur voor het 1 of het ander. En het is zonde als je badje na 2x gespetter al weer opgeborgen wordt ( hier het geval). Dit geldt ook voor het wipstoeltje: het ene kind vindt het heerlijk en het andere vreselijk. Leen eerst zo’n ding voordat je failliet gaat bij Prénatal.
 • 2 voedingsbh’s zonder beugel ( voor ‘s nachts) en 2 met beugel ( als je overdag de deur uit gaat). Nee deze zijn niet sexy. Jij voelt je / bent nu ook niet sexy dus dat klopt dan weer.
 • Billendoekjes en luierzalf : koop deze niet te groot in van te voren! Je weet niet hoe je baby er op reageert, ook niet op de dermatologisch geteste biologisch afbreekbare en gluten vrije versies. Wij konden in week 4 over op washandjes en koud water ivm uitslag en ik heb dus nu nog voor een weeshuis billendoekjes in huis.

Voor jezelf – vergeet jezelf vooral niet!

 • Muesli repen en bananen. ‘t is net kamperen, een kind krijgen.
 • Pasta, blikgroentes en diepvries groente en vlees. Je wil waarschijnlijk zo min mogelijk het huis uit en je partner wil ook zo min mogelijk missen van die kleine, dus elke minuut die je niet in de supermarkt hoeft door te brengen is pure winst.
 • Maskertjes, scrubjes, smeersels: momenten voor je zelf zijn spaarzaam en niet te plannen. Dus als je die 10 minuten voor jezelf hebt is het wel handig dat jij je verwenspul bij de hand hebt.
 • Huispakken : de eerste week wil jij je waarschijnlijk nog niet in je spijkerboek hijsen en lig je er sowieso als een lijk bij. Als jij je nog een beetje mens wilt voelen kun je investeren in een aantal (wederom; spuug, poep..) redelijke huispakken. Primark heeft ze, ook van 100% katoen. En dat is tientjeswerk. En je voelt je meteen beter dan in je oude gare joggingbroek met t-shirt van manlief.
 • Dikke sokken. Ik ben door de hormonen van koelbloedig naar koukleum gegaan en zet geen stap meer zonder dikke sokken aan mijn voeten.

Heb jij nog aanvullingen op dit lijstje? Save a new mom! en laat je reactie achter in de comments !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7