Gezondheid

Baden

Sommige ouders of verzorgers maken tijdens het wassen gebruik van een badzitje. Drijvende, opblaasbare matrasjes en de kunststof kuipjes die je in bad kunt zetten, ondersteunen baby’s tot zes maanden in een liggende positie. Zodra jouw kindje zelfstandig kan zitten, maar nog niet kan staan (tussen zes en acht maanden), kun je gebruik maken van een zitje dat je met zuignappen op de bodem van het bad vastzet. Het helpt je om je kind rechtop te houden.

Een badzitje lijkt misschien handig, maar VeiligheidNL raadt het gebruik van een badzitje af, omdat een badzitje een vals gevoel van veiligheid geeft. Je bent eerder geneigd grotere risico’s te nemen. Onderzoek wijst uit dat kinderen in een badzitje vaker alleen gelaten worden en dat ouders het bad vullen met meer water dan andersWil je toch een badzitje aanschaffen, let dan op de volgende zaken:​

Wil je toch een badzitje aanschaffen, let dan op de volgende zaken:
Blijf altijd bij je kind, ook als het in een badzitje zit.
​Vul het bad niet met meer water dan in de gebruiksaanwijzing of op het badzitje staat.
​​Zet de zuignapjes niet op een antislipoppervlak. Dit vermindert de zuigkracht van de napjes.
​Vervang de zuignapjes als de werking achteruit gaat of als ze beschadigd zijn.
​Gebruik het badzitje niet meer als een kind zelfstandig kan staan of zich kan optrekken. Zo voorkom je dat het kind gaat ‘klimmen’ en het badzitje kantelt​

Wassen van je baby

Voordat je begint, is het verstandig te checken of alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Zo hoeft je baby niet onbeschermd of nat op de commode te blijven liggen, terwijl jij iets moet pakken. Zorg voor een tochtvrije badkamer, die goed op temperatuur is, en leg de volgende zaken klaar:

schone handdoek en hydrofiel doek, iets om je baby in te wikkelen en warm te houden, schone luier, kleertjes. Lotion, zalfjes en wattenstafjes staan altijd al binnen handbereik als het goed is.

Verzorging van de navel

Het stukje navelstreng dat is achtergebleven op de buik van je baby wordt het navelstompje genoemd. Laat dat lekker met rust. Hoe meer het navelstompje aan de droge lucht wordt blootgesteld, hoe beter. Goed droog deppen na het badje is belangrijk.

Aan- en uitkleden

Gebruik de thermometer of voel met je elleboog of de temperatuur van het badwater goed is (ca. 36 °C). Kleed dan pas je baby uit. Tijdens het aan- en uitkleden blijf je het hoofdje en de nek ondersteunen. Je kunt ook een aankleedkussen ter ondersteuning gebruiken. Bij het uitkleden kun je het beste bij de sokken en het broekje beginnen. Vervolgens haal je de armen uit de mouwen en verwijder je de bovenkleding over het hoofdje. Bij het aankleden is de volgorde precies andersom.

Je baby in bad

Na het uitkleden wikkel je de baby in een warme omslagdoek. Als het badwater op temperatuur is, pak je de baby als volgt vast.
Ondersteun met één arm het hoofdje en houd je hand onder een oksel.
Met je andere arm ondersteun je de benen en de billen. Laat nu eerst de beentjes in het water zakken.
Laat de benen los en maak je arm vrij om je baby af te spoelen.
Als je baby niet van een bad houdt, kun je hem ook in een emmer baden. Er zijn speciale plastic emmers (TummyTubs) op de markt waarin ook peuters, als zij het badje zijn ontgroeid, goed kunnen blijven zitten.
Je baby komt meestal lekker loom uit het badje. Als je kind slecht inslaapt, kun je het badritueel daarom beter naar de avond verschuiven
Een baby maakt in zijn eerste levensjaar heel wat mee. Hij is constant in ontwikkeling. En net wanneer je aan zijn slaap/waakritme bent gewend, verandert het weer. Wat kun je in het eerste jaar verwachten? Er staan een paar leuke tips in de App waar je zeker iets aan zult hebben!
De volgende adviezen kunnen helpen bij de preventie van wiegendood en een baby veilig te laten slapen.

Slapen

Leg een baby altijd op z’n rug te slapen. Dit is de veiligste slaaphouding. De baby ligt zo met het gezichtje vrij. Leg een baby vanaf de geboorte altijd in rugligging te slapen. Draai een baby bij eventuele secundaire buikligging weer op de rug. Als een baby zichzelf vlot om en om kan draaien, kan de baby zelf zijn slaaphouding bepalen.

Gebruik de eerste twee jaar een babyslaapzak of een deken met lakentje.

Kinderen die jonger dan 2 jaar zijn slapen het veiligst in een babyslaapzak of onder een deken met een lakentje.
De pluspunten van een babyslaapzak zijn:
Een kind kan niet met zijn hoofdje onder het beddengoed terecht komen.
Jonge baby’s rollen minder gemakkelijk om van de rug naar de buik.
Een kind zich niet bloot kan woelen.
Een kind kan moeilijker uit bed klimmen.
Slaapt een baby zonder slaapzakje, maak het dekentje en lakentje stevig en kort – voetjes tegen het voeteneinde – op.

Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed

Een dekbed kan veel te warm zijn voor een baby. En het kind kan zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen. Dit kan de ademhaling belemmeren. Een deken in een dekbedhoes kan wel, maar dan moet de deken even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn, zodat deze aan de onder- en zijkanten minimaal 10 cm onder het matras ingestopt kan worden. De hoes moet goed sluiten. Maak net als bij gebruik van een dekentje en lakentje het bedje kort op – voetjes tegen het voeteneinde.

Leg een baby te slapen in een wieg of kinderledikant

Dit is de veiligste slaapplek. Zet het bedje het eerste halfjaar zo dicht mogelijk bij het ouderlijk bed. Houd ook overdag enig toezicht tijdens het slapen. Samen met een kind in één bed slapen, is zeker in de eerste vier maanden een risicofactor voor wiegendood. Het kind kan het te warm krijgen door het dekbed, tussen matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met zijn gezichtje tegen kussens aandrukken. Bovendien kan een slapende ouder op het kind rollen. Het risico neemt toe als ouders roken, hebben gedronken, medicijnen of drugs hebben gebruikt, erg vermoeid of gestrest zijn of overgewicht hebben.

Leg een kind niet vast in bed

Een kind kan zich vastdraaien. Gebruik een babyslaapzak. Dit maakt het moeilijker voor een kind om zich op de buik te draaien. En het houdt een kind lekker warm. Probeert een kind uit het ledikant te klimmen, dan kunnen de spijlen eruit gehaald worden of men kan een laag kinderbed aanschaffen. Een zachte ondergrond wordt geadviseerd voor het geval een kind uit bed valt.

Kleed een baby niet te warm

Let op de combinatie kleding, beddengoed en kamertemperatuur. Een baby heeft het warm genoeg als zijn voeten of nek aangenaam aanvoelen. Zorg dat de temperatuur van de babykamer tussen 16°C -18°C is. Dek een kind bij koorts minder warm toe dan gewoonlijk.
In de warme zomermaanden is deze temperatuur vaak niet te realiseren en zal wat hoger liggen. Dit is helemaal niet erg, houdt hier echter wel rekening mee, bij het aankleden en het toedekken van een kind. VeiligheidNL heeft geen gezondheidsinformatie ten aanzien van de airconditioning.

Houd een baby vrij van rook

Dit geldt niet alleen in huis, maar ook onderweg (in de auto) of als men ergens anders op bezoek is. Ventileer regelmatig de kamer waar een kind slaapt, ook als men niet rookt.

Zorg voor een veilig bed

Gebruik een wieg of bedje, waarvan de zijwanden ventilerend zijn. De spijlafstand moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn. Kies een stevig en goed passend matras. Te zacht of afsluitend beddengoed zoals hoofdbeschermer, kussen, kussenachtige knuffels, stabilisatiekussens, zeiltje en waterbed kan de ademhaling belemmeren.

Gebruik geen geneesmiddelen met slaapverwekkende bijwerking

Behalve als de huisarts dit voorschrijft. Dit geldt ook voor de moeder zo lang zij borstvoeding geeft. Dit geldt ook voor hoestdrankjes.

Verstoor zo min mogelijk rust en regelmaat

Stel een baby niet onnodig bloot aan vermoeienissen en stress. Dit verstoort het slaapritme van een baby.​​​​​​​​​​​​​​