Blog

Babyspam op Instagram

jul 05, 2017

Kiekjes van je kroost op social media. Not done volgens velen. Hartstikke leuk volgens nog meer. 

En of het nou echt zo irritant is vraag ik mij soms af: de babyspam op mijn tijdlijn wordt gretig geliked, terwijl de resultaten van een hardlooprondje of een uitgaanskiekje maar matig in de smaak valt. Maar los van of het sociaal gewenst is of niet, is het de vraag of we überhaupt elke digitale vastgelegde stap van onze klonen online moeten zetten…

Je gooit foto’s van je kind op het net zonder dat je kind daar zelf over kan beslissen.

En dan kan je denken: hoe erg is het dat je babyfoto op het net circuleert? Je ziet er een paar jaar later toch compleet anders uit ? Daar gaat ’t niet om. Ik vind dat een foto van iemand ook eigendom van diegene is en dat diegene er zelf over moet kunnen beslissen wat hiermee gebeurt En dan heb ik het nog niet eens over foto’s die voor andere, en vaak verkeerde, doeleinden worden gebruikt.
Bovenstaande was mijn gedachtegang van de afgelopen jaren.

Maar:
TOEN WERD ROOS MOEDER…
M’n man en ik hadden van te voren elkaar streng toegesproken dat we maximaal 1 foto ( per persoon) alleen op Facebook (gesloten accounts) zouden zetten van onze mini me en daarmee klaar.
Dat heb ik welgeteld 1 week volgehouden : op dag 3 heb ik keurig 1 foto online gezet (op mijn toen nog openbare Instagram account, dat dan weer wel) en daarna vergat ik mijn voornemens.
15 weken en 13 foto’s later had ik een kleine geloofscrisis: In een recent What’s App gesprek somde een vriendin nog eens op waarom ik geen foto’s van Julie Marie openbare sociale media account moest zetten. En eerlijk, deze argumenten had ik zelf allang bedacht. Maar goed, ieder lachje, huiltje, gek bekje wordt vastgelegd en hoe leuk is het om dat te delen, ze staat er toch vet schattig op…toch ?

Echt. Lekker rationeel weer dit. ’t Gaat om beelden van je kind. Denk ff na Roos.

Het ook is lastig om rationeel te blijven denken als het om je mini me gaat. Daarom heb je af en toe een vriendin (thanks Jes.) nodig die je even vertelt wat je eigenlijk al wist.
Want eerlijk. Het enige argument dat ik kon verzinnen om foto’s van die kleine publiekelijk op social media te gooien was dat ik daarmee dit blog kan promoten. Ofwel: eigen belang.
ai. Best confronterend.

Maar ja, ik wil al die fantastische kiekjes natuurlijk wel blijven delen.
Want: “vandaag lacht ze anders dan gister, echt!
En wacht, dit outfitje heeft ze nog niet eerder gehad.
Kijk: ze kwijlt! Dit MOET gedeeld worden!” (…..)

Dus: dan maar minder likes en voortaan alleen kiekjes op mijn facebook pagina in het vertrouwen dat er geen creeps tussen mijn vrienden zitten èn de foto’s niet klakkeloos overgenomen worden.
(nu eens kijken wie van die 500+ vrienden ik nu echt ken…..)

En daarnaast worden de +100 what’s app groepsjes met vrienden, familie, collega’s dagelijks gebombardeerd met babyspam. ‘cause we love it

Leestips:
http://mijnkindonline.nl/artikelen/portretrecht-hoe-je-je-kind-kunt-beschermen

https://www.opvoeden.nl/basisschoolkind/media/fotos-op-internet/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No comments